Devlet Tiyatroları: TÜSAK Tek Tip Sanat Yaratır

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tusakSenfoni Orkestrası müdürlükleri ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün ardından Devlet Tiyatroları (DT) da Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) kanun taslağına, ‘Hayır’ dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, hazırladığı taslak için kurumlardan görüş alıyor. DT Genel Müdürü Mustafa Kurt ve 12 Bölge Müdürü de bakanlığa cevaben bir metin kaleme aldı. Metinde, “Sunulan haliyle bu taslak, kabul edilemez bir içeriktedir. Diğer sanat kurumlarını (DOB ve Güzel Sanatlar) ve DT Genel Müdürlüğü’nü fiilen ortadan kaldırmaktadır. Bu, tarafımızca kabul edilemez bir anlayış ve uygulamadır” denildi.

Bu düzenlemeyle sanatın, siyasi partilerin görüş ve eğilimlerine terk edildiği bunun da sanatın bağımsızlığı ilkesine zıt olduğu vurgulandı.

Taslağın sanatçılar ve kurumlardan gizlenerek hazırlanması da ‘suiniyet içeren bir yöntem’ olarak tanımlandı.

Metinde şu ifadeler kullanıldı: “Bu taslak tümüyle Türkiye’de sanat üretimini ve hatta sergilenmesini siyasetin takdirine bağlayan, tekilci ve tek tip bir sanat ve toplum yapısı oluşturmayı hedefleyen bir anlayışın ürünüdür. Görev yaptığım dönemde bugünkü TÜSAK tasarısına benzeyen bazı tasarı taslakları, sanatla ilgisi olmayanlar tarafından kotarılmaya çalışılmış ama tarafımdan ciddiye alınıp, işleme konulmamıştır.”

Diken

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.