“Basın Özgürlüğünü” Dansla Anlatacaklar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

moderndansAnkara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) Modern Dans Topluluğu (MDT), basın özgürlüğünü sahneye taşıyacağı “Sanatın İfadesi”yle anlatacak.

AA muhabirine açıklama yapan, MDT Sanat Yönetmeni Yener Turan, Opera Sahnesi’nde gerçekleştirecekleri prömiyerle sanatseverlerin karşısına çıkacaklarını belirtti.

MDT’nin 20 yılı geride bıraktığını anlatan Turan, “Seyirci, mumyalarla zombilerin de yer aldığı bu eserde sanatla basın ilişkisini ve sanatçıların basından beklentilerini görecek” dedi.

Modern dansın her yaştan seyircinin ilgisini çektiğini dile getiren Turan, özellikle gösterinin süresinin kısa olmasının da seyircinin eğlenceli ama dozunda bir eser izlemesine imkân tanıdığını ifade etti.

-“Bazen sanatçı, basının bakış açısıyla çelişkiye düşebilir”

Sanatseverlerin sahnede olup bitenleri çoğunlukla basın aracılığıyla duyabildiğini ve bu nedenle basın-sanat ilişkisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Turan, şunları söyledi:

“Basın, kamunun organıdır. Görevi de sanatçıların vücutlarıyla ifade ettiği şeyi kelimeler aracılığıyla dile getirmektir. Bazen eleştirmenler koreografın fikrini, dansçıların koreografiyi zaman ve mekânda fiziğe dayanan bir şekilde tercüme etmeleri gibi yorumlar. Bazen sanatçı, basının bakış açısıyla çelişkiye düşebilir. Bu iki taraf arasındaki çelişki, dansçılar kendilerini sıkışıp kalmış hissettiklerinde ya da koreograflar yaptıkları işin yorumunun kişisel olarak yanlış anlaşıldığını düşündüklerinde ortaya çıkabilir.

Dengeyi bulmak, herkesi memnun etmek bazen zor bir iş olabilir. Yaratıcılık değerlendirmeye tabi tutulduğunda, sanatçılar ve eleştirmenler seyircileri değişik araçlar kullanarak eğitmektedir: Biri hareketlerle, diğeriyse kelimelerle. Sonuç olarak, iki tarafın da aynı hedefe yöneldiği, yani duyguların ve fikirlerin kamuya iletilmesi amacını güttüğü gayet açık… Biz de eserde bu ilişkiyi ve sanatın gelişmesi adına basının üstlenmesi gereken rolleri sahneye taşıyacağız.”

Müzikleri John Adams ve Chistian Grifa, koreografisi Stephan Delattre’ye, dekorları Talat Ayhan’a, kostümleri Gazal Erten’e  Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) Modern Dans Topluluğu (MDT), basın özgürlüğünü sahneye taşıyacağı “Sanatın İfadesi”nde, Aslı Güneş Sümer, Deniz Alp, Yıldız Kaplan, Ünal İnanç, Ali Akabalı, Özgür Ayyıldız, Nisan Yazgülü Ter, Özlem Özükan, Umut Dedevelioğlu, İlke Sayıner, Beste Üstün, Seda Özyalçın, Emrah Keskin, Hakan Özenalp, Oğulhan Öztürk, Zeynep Körpeoğlu, Anna Akabalı ve Mert Okutan izleyici karşısına çıkacak.

Şenay Ünal

Haber 3

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.