Dünya Tiyatro Günü’nde Kutlama Yerine Eylem

Pinterest LinkedIn Tumblr +

154079227 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle Galatasaray Meydanı’nda toplanan bir grup tiyatro oyuncusu ve sanatçı, TÜSAK tasarısı ile Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüklerine bağlı senfoni ve orkestraları, koro ve topluluklarının kapatılacağı gerekçesiyle kutlama yerine eylem yaptı.

Galatasaray Meydanı’nda saat 15.00’da toplanan grup, “Umudumuz kavgada, kavgamız sanatımızla”, “TÜSAK’a hayır” yazılı pankart ve dövizler açarak, “İstanbul tiyatrona sahip çık”, “Sanata evet” sloganları attı.

Aralarında Sanatçılar Girişimi, Tiyatro Platformu, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın yer aldığı 35 meslek birliğinin imzasının bulunduğu ortak bildiri tiyatrocu Orhan Aydın tarafından okundu.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Bugün Dünya Tiyatro Günü. yeryüzünün dört bir bucağında şenliklerle kutlanıyor. Bu yurdun sanatçıları olan bizler ise şenlik düzenlemek bir yana kaygı ve isyan duygusu içindeyiz. İktidara hakim zihniyet, ülkemizde sanata top yekün savaş açmış görünüyor. Gün geçmiyor ki sanat alanlarımız gerici bir zihniyetin alelacele çırpıştırdığı yıkımcı buyruklarla karşılaşmasın. Gözdağı, baskı, tehdit, sansür, rant ve yıkım sanat alanlarımızın ve kurumlarımızın Ali kıran baş keseni oldu. Dans belden aşağı, heykel ucube, resim müstehcen, edebiyat sakıncalı, opera lüks, orkestra zulüm, sinema ayıp, tiyatro tehlikeli, kitaplar bomba sayılıyor. Yerel yönetim tiyatroları belediye memurlarının meşrebine mahkum edildi.”

Açıklamanın ardından Dünya Tiyatro Günü nedeniyle Güney Afrikalı oyun yazarı ve sanatçı Brett Baıley’in uluslararası bildirisi okundu. Bildiride, “Bir araya geliyoruz çünkü ağlayıp hatırlayacağız, güleceğiz ve dalıp gideceğiz düşüncelere, öğreneceğiz ve tasvip edeceğiz, haller kuracağız. Teknik hünerimize şaşırtırken tanrılar bedenlenecek cismimizde. Güzelliği, şefkati ve canavarlığı yaratmaya yeter olmamızın ortak nefesini yakalayacağız. Bir araya geleceğiz çünkü canımıza can katıp gücümüzü toplayacağız. Farklı kültürlerimizin zenginliklerini kutlayıp bizi bölen sınırları sileceğiz” denildi.

Okunan bildirilerin ardından topluluk kısa tiyatro gösterileri sergiledikten sonra ayrıldı.

 Haber3

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.