James Tait Black Drama Ödülünü “Bradley Manning” Aldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / A.B.D.’nin sırlarını Wikileaks’e sızdırma sebebiyle mahkûm edilen Amerikan askeri Bradley Manning hakkındaki oyun, İngiltere’nin en eski edebiyat ödül organizasyonlarından birinin yeni açılan drama dalında ödül aldı.

BBC. 5 Ağustos 2013, Çeviri: Gökhan Gökçen

_69121268_bradley_manning_play

Harry Ferrier, The Radicalisation of Bradley Manning [Bradley Manning’in Radikalleşmesi] Fotoğraf: Farrows  Creative/ Galler Ulusal Tiyatrosu 

Tim Price’ın The Radicalisation of Bradley Manning [Bradley Manning’in Radikalleşmesi] oyunu James Tait Black drama ödülünü alan ilk oyun.

Roman ve biyografi dalındaki ödüller, Edinburg Üniversitesi tarafından 1919’dan beri verilmekte.

10.000 pound değerinde ödülün verildiği yeni drama dalı için 180 oyun değerlendirmeye alındı.

Manning, 2010 Mayısında tutuklandı ve ilk duruşmasına kadar 3 yıl tutuklu kaldı. İlk duruşmada hakkındaki suçlamalardan mahkûm edildi.

Gizlilik karşıtı Wikileaks organizasyonuna belge sızdırma sebebiyle mahkûm edilerek ömür boyu hapis cezası ile karşı karşıya kalan Manning, bu eylemi A.B.D. dış politikası hakkında bir tartışma başlatmak için yaptığını belirtmişti.

Bu eylem, A.B.D.’de gerçekleşen, şimdiye kadarki en büyük  hükümet belgesi sızıntısı olarak değerlendiriliyor.

Oyun Nisan 2012’de Galler bölgesindeki okullarda oynandı ve ilk gösterimi Manning’in de okumuş olduğu Haverfordwest’teki Tasker Milward Okulu’nda yapıldı.

Tim Price’ın öyküsü, Manning’in hayat hikâyesinden yola çıkıyor; Galler’de geçen gençliğinden A.B.D.’de yeniden ortaya çıkışına kadar.

James Tait Black değerlendirme kuruluna göre oyunun çağdaş doğası, ele aldığı konunun önemi, orijinal teatral ifade biçimi ve yapının kullanımındaki yenilikler Price’ın çalışmasını açık arayla birinciliğe çıkardı.

_69121270_bradley_manning_play_three

Oyun ilk olarak Manning’in gençliğinin geçtiği Galler’de oynandı.

Ödül değerlendirme kurulunda yer alan, İskoçya Ulusal Tiyatrosu’nda başyapımcı Neil Murray, “Oyun birçok açıdan duygusal olarak etkileyici, düşünmeyi zorluyor ve birçok şeyi gerçek bir tek seslilikle bilemeyeceğimizi bize öğretiyor – ki ödül tam da bunu vurgulamayı hedefliyor.” diyor.

Price ise “Oyun Galler Ulusal Tiyatrosu tarafından bu ay Edinburgh Fringe [Alternatif Tiyatro] Festivali’nde oynanacak, bu fantastik ödülün oyunumuza daha fazla insanın gelmesini teşvik edeceğini ümit ediyoruz.” diyor.

Ödül için son elemeye kalan adaylar arasında Christopher Chen’in The Hundred Flowers Project’i; Dawn King‘in Foxfinder’i; Kaite O’Reilly’in  In Water I’m Weightless’ı ve Lucy Prebble’ın The Effect’i var.

Drama ödülü Edingburgh Üniversitesi öğrencileri, akademisyenleri ve İskoçya Ulusal Tiyatrosu’ndan temsilciler tarafından değerlendirildi.

Roman ve roman-dışı dallarda James Tait Black Ödülleri 24 Ağustos’ta yapılacak Edinburgh Uluslararası Kitap Festivali’ndeki törende açıklanacak.

Paylaş.

Yanıtla