"Çingene'nin Şarkısı" BÜO ile Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

çingenenin şarkısı

Mimesis haber / BÜO’nun yeni oyunu Çingene’nin Şarkısı seyirciyle buluşuyor.

1999 yılında BÜO tarafından; Federico Garcia Lorca’nın Eskicinin Tazesi, Don Cristobita ile Dona Rosita’nın Acıklı Güldürüsü, Kanlı Düğün ve Bernarda Alba’nın Evi oyunlarından yararlanılarak oluşturulan bir kolaj çalışması olan oyun BÜFK(Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü) üyesi müzisyenlerin katılımıyla yeniden ele alınıyor.

Çingene’nin Şarkısı; Lorca’nın şiirlerinden esinlenilerek yazılmış bir dış öykü ile oyunlarından seçilen çeşitli tema ve bölümlerden oluşan bir iç hikayeden oluşmaktadır. Oyunun başında seyirciyi karşılayan Çingene, oyunun iç öyküsünü oluşturan bir İspanyol halk hikayesini seyirciye anlatır:

“…Kasabanın içinde bir hane, hanenin içinde üç geçkin bir de taze…

Başlarında bir anne, adı Bernarda!

Tazenin bir sevdiği var anneninse bir bildiği.

Bir gün zengin bir koca elinde altınlar Bernarda’nın kapısını çalar…


Aslında kapıyı değil, tazeyi sevdiğinden çalar…”

Çingene’nin tanıklık ettiği bu hikayede, sevdiği düğün gününde jandarmalar tarafından öldürülen ve buna rağmen sevdiğini kırk yıl boyunca bekleyen Maria Josefa, torunu Adela’ya ne olursa olsun umudunu kaybetmemesini öğütler.

İçinde bulunduğumuz dönemde dünya yaşanılabilir bir yer olmanın daha da uzağına düşerken; hayal etmenin, umut etmenin yaşamayı mümkün kılmak ve daha iyi bir dünya yaratmak için vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz. Federico Garcia Lorca’nın oyunları ve şiirlerinde de söylediği gibi; her türlü baskı ve haksızlığa karşı umudun ve düşlerin bir karşı duruş olduğunu vurguluyor ve herkesi düş kurmaya, umut etmeye çağırıyoruz.

“Selam sana ay, merhaba karanlık, yıldızlar hoş geldiniz

Hepinize binlerce kez teşekkür,

Bizlere düş kurmayı ve düş kurup peşinden koşmayı öğrettiniz…”.

Yer: Boğaziçi Üniversitesi ÖFB Demir Demirgil Tiyatro Salonu

Oyun tarihleri:

11 Nisan 20:00

12 Nisan 20:00

13 Nisan 19:00

16 Nisan

18 Nisan

iletişim:

0506 428 93 10

www.buo.boun.edu.tr

 

Paylaş.

Yanıtla