[Assitej’in Mimesis Dergisine Yönelik olarak yaptığı açıklamayı aşağıda paylaşıyoruz] ASSITEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu olarak, Elazığ İl Halk Kütüphanesi tarafından öğrenci velilerinin şikâyetleri “kanıt” gösterilerek, Mimesis Tiyatro Çeviri Araştırma Dergisi’nin 19.sayısının “müstehcen” olduğu gerekçesiyle iade edilmesini şiddetle kınıyoruz. Bu konudaki ayrıntılı haberler için http://mimesis-dergi.org/konu/1-haber/mimesis-mustehcen-bulundu adlı dosyayı incelemenizi öneririz.
ASSITEJ Türkiye Merkezi olarak, temelde yetişkin iradesinin çocuk iradesinin önüne geçtiği bu tavrın sorunlu olduğunu düşünüyoruz. Çocukların ahlakı değerlerini bozduğu iddiası bize göre kendi etik anlayışını çocuğu bahane ederek gündeme getiren yetişkin merkezli ve tahakküme dayalı bir anlayıştır. 20 yıldan beri yayınlanan ve içinde ASSITEJ Türkiye Merkezi’nin saygın üyelerinin de olduğu Mimesis Tiyatro Çeviri Araştırma Dergisi, son kertede akademik alana ve yetişkin tiyatroculara yönelik saygın bir dergidir. Derginin içeriği çocuklar için tasarlanmamıştır. Çocuklar için hazırlanmayan bir dergiyi, “çocukların ahlakını bozuyor” diye zan altında bırakmak bizce sorunlu bir tavırdır. Bu yüzden de, çocuğu bahane ederek velilerin kendi inanç ve doğrularını bir yaptırıma dönüştürmesi bizce kabul edilemezdir.
Ayrıca “müstehcenlik” iddiasına uğrayan akademik makale, Antik Yunan tiyatrosunun saygın yazarlarından Aristophanes’in dünyaca ünlü oyunu Kadınlar Savaşı (Lysistrata) oyunuyla ilgilidir. Oyunun temaları arasında insanın bedeni, kadın-erkek ilişkileri ve cinsellik bulunmaktadır. Bu evrensel değerleri anlatan bir makale, bağlamından koparılarak okunamaz. Ayrıca çocukları tabularla büyütmek ve yaşamın evrensel gerçeklerinden uzaklaştırmak da pedagojik anlamda tartışılabilecek bir durumdur. Tüm bunlar dikkate alındığında, Mimesis Dergisine yapılan yaptırım kabul edilemezdir.
Son dönemde tiyatro dünyasının müstehcenlik iddiaları nedeniyle tahakküm altına alınmak istenmesi, tek seçenek olarak muhafazakâr bir sanat anlayışının egemen kılınmaya çalışılması, tiyatrocularla ilgili alınan yaptırım kararlarının demokratik bir şekilde tartışılmadan bir dayatmaya dönüştürülmesi ülkemizdeki sanat ve tiyatro alanı için olumsuz sonuçlara gebedir. ASSITEJ Türkiye Merkezi olarak, özerk ve özgür bir sanat ortamının oluşması ve bunun önündeki engellerin kaldırılması en büyük temennimizdir.
Saygılarımızla
Assitej Türkiye Merkezi