Tiyatro Anadolu “DOYÇLAND” ile Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / 1993 yılında Anadolu Ünv. Devlet Konservatuarı çatısı altında kurulan Tiyatro Anadolu 1999’dan bu yana düzenli olarak seyircisiyle buluşmaya devam ediyor. Tiyatro Anadolu profesyonel tiyatroyu bir üniversite kampüsünde yaşatan tek örnek. Zaman zaman kadrosuna öğrencilerden de destek alarak ürünler veren deneysel bir yapılanması var. Bu yıl da Almanya’ya göçün 50. yılına bir gönderme yapan Doyçland adlı oyunlarını sergiliyorlar.

Öykü Almanya’nın dört bir yanına dağılmış çeşitli kuşaklardan insanların bir türkü korosu kurma sevdasındaki bir koro şefinin etrafında toplanmasıyla başlıyor. Bavulunu alıp gelen koro adaylarının bavullarında saklı kalmış öykülerine bir yolculuk başlıyor türküler eşliğinde. Almanya’ya göç eden ailelerin üçüncü kuşak jenerasyonunu temsil edenlerin bile bavullarından kopamadıkları biryerlere ait bir öykü çıkıveriyor. Kişisel hikayeler ile; yabancı olmak, göçmen olmak, yurtsuz olmak, yerini bulamamak gibi çatışmalarla örülü öyküler söyledikleri türkülerle buluşuyor.

Yazar Beliz Güçbilmez şöyle diyor: “Birinin türkü söylemesini sevdiğinizde nesini sevdim diye sorun kendinize. Siz türküyü dinlerken… bir hikaye… görünüp kaybolmuştur bir an… onu sevmişsinizdir”. Türkülerin düzenlemesini de yapan Oktay Köseoğlu aynı zamanda piyanosuyla da sahne performansının bir parçası oluyor.

Oyunun yönetmeni Erol İpekli’ye göre ise göç: “1958 Şubatında, 19 yaşında, Sirkeci Garında, elinde bavuluyla sıra bekleyen, mavi gözleriyle etrafına bakınan, bastığı toprağın kokusunu içine çeken babam demek…”

Beliz Güçbilmez’in Tiyatro Anadolu için yazdığı, Erol İpekli’nin yönetmenliğini üstlendiği, Erdinç Anaz’ın koreografisini, Oktay Köseoğlu’nun müzik direktörlüğünü yaptığı oyunda, Ersen Tunççekiç ışık tasarımını, Aylin Aydoğdu ise kostüm ve dekor tasarımını gerçekleştirdi.

Arif Pişkin, Atilla Savumlu, Ediz Akşehir, Berk Kırlak, Aylin Aydoğdu, Nazan Yerli, Ezgi Uzşen, Arzu Turan ve Simten Demirkol’un rol aldığı “DOYÇLAND” 2-3-6-7 Mart 2012 tarihlerinde saat: 19.00’da Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi Oda Tiyatrosunda seyirci karşısına çıkacak

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.