Ezilenlerin Tiyatrosu Semineri ve Çalıştayı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Mutlu olmak için cesaretli olun.”

 Augusto Boal

Mimesis Haber- 17-18-19 Kasım Tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin davetlisi olan Prof. George Emilio Sanchez, bir seminer ve atölye çalışması gerçekleştirdi.

17 Kasım’da  “21. Yüzyıl’da Sanat ve Aktivizm” konu başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

18 ve 19 Kasım da ise büyük çoğunluğunu Boğaziçi Üniversiteli öğrenci ve öğretim üyelerinin oluşturduğu grupla beraber “Augusto Boal’in Ezilenlerin Tiyatrosu ve Yaratıcı Süreç” başlıklı çalıştay gerçekleştirildi.

İlk gün Boal’in “Oyuncular ve Oyuncu Olmayanlar İçin Oyunlar” isimli çalışmasında yer alan grup çalışmaları yapıldı. Bu çalışmaların içerisinde gruptaki insanların birbirini tanıması, birbirleriyle etkileşim haline girmeleri, hissettikleri ve düşündükleri üzerine tartışmalar yapıldı.

Daha sonra Boal’in “güç çatışması” alıştırmasına geçildi sonrasında güç kavramı, günlük hayata tezahürleri üzerine bir tartışma yürütüldü. Katılımcıların birlikte hareket etmeleri, beden dilleriyle grupla iletişime geçmeleri üzerine egzersizler yapıldı. Farklı alıştırmalarda katılımcılar belli konular üzerine yazarak bunu kendi eşleriyle paylaşıp tartıştılar. Gün sonunda yapılan alıştırmalara dair değerlendirmeler yapıldı.

İkinci gün ise 2 bölümde gerçekleştirildi. İlk bölümde 18 Kasım’da yapılan çalışmaların tekrarına ve ayrıntılandırılmasına dayanan alıştırmalar yapıldı. Verilen yemek arasından sonra devam edilen çalışmada ise daha çok “Ezilenlerin Tiyatrosu” ve “imge tiyatrosu” üzerine çalışıldı.

İmgelem ve objelerle belirli kavramların ifadesine çalışıldı. Örneğin “cinsiyetçilik” mefhumu, insan vücutlarının kullanılması ile ifade edilmeye çalışıldı. Yapılan her farklı fotoğraf üzerine tartışmalar yürütüldü. Daha sonra “baskı” kavramı 5’er kişilik grupların kendi aralarında oluşturdukları fotoğraflar ile anlatıldı. “Baskı” yı ifade eden bir bedensel ifade seçildi “gözü ve ağzı kapatılmış bir beden”. Daha sonra bütün katılımcıları bedensel temas kuracak şekilde bu fotoğrafa eklendi. Katılımcılar önce hareket etmeksizin konuşmaya başladılar. Daha sonra sözsüz bir biçimde ağır çekimde istedikleri aksiyonu icra etmeleri istendi. Süreç sonunda herhangi bir konuşma olmaksızın grup ellerini yukarı kaldırarak barış işaretleriyle bir çember oluşturdular.

Gün sonunda Emilio Sanchez ile birlikte iki günün değerlendirilmesi yapıldı. Katılımcılar yaratılan ortam, etkileşimler ve egzersizler üzerine görüşlerini, sorularını paylaştılar. Prof. Sanchez, daha sonrası içinde konuyla ile ilgili herhangi bir soru ve yardım için katılımcılara destek vereceğini belirtti. Agusto Boal’in Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nce Türkçeye kazandırılan kitapları için:

1- Ezilenlerin Tiyatrosu, Augusto Boal, Çeviren: Necdet Hasgül, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi

2- Arzu Gökkuşağı : Boal’in Tiyatro ve Terapi Metodu

Augusto Boal Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi

3-      Oyuncular ve Oyuncu Olmayanlar İçin Oyunlar

Augusto Boal Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi

Boal , oyuncu seyirci ilişkisine dair bir yazı için:

http://mimesis-dergi.org/2011/11/gestus-ozgurlesen-seyirci/

Bilal Akar / MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla