Kopenhag/Malmö Assitej Festivali ve Kongresi Sürüyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

MİMESİS Haber / Uluslararası ASSITEJ Kongresi ve Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali Danimarka’nın Kopenhag ve İsveç’in Malmö kentlerinde aynı anda başladı. Birbirine bir köprü ile bağlı olan bu iki ayrı ülkenin iki şehri bu kongre ve festival için özellikle seçilmiş. Kültürlerarası farklılıklar ve ilişkiler için ‘köprü’ kurulması düşüncesi bu buluşmayı ortaya çıkartmış. 20 Mayıs’da Malmö Operası’ndaki büyük bir açılışla başlaya festival iki şehir arasındaki koşuşturmalarla sürüyor.

Bu kongreye Türkiye ilk kez üç kişilik bir delege, Dünya Festivaline bir tiyatro grubuyla katılıyor. Kongrede ASSITEJ – Türkiye Merkezi’ni Tülin Sağlam, Nurkut İlhan ve Haluk Yüce temsil ediyor. ASSITEJ Dünya Festivali’nde Türkiye ilk kez Tiyatro TEM’in ‘Bunu Nasıl Anlatsak’ adlı oyunuyla kendini gösteriyor.

Tülin Sağlam’ın bir makalesiyle katıldığı ITYARN (Uluslararası Çocuk ve Gençlik  Tiyatroları Araştırma Ağı) konferansları ile 20 Mayıs sabahı etkinlikler başlamış oldu.

Konferansın genel başlığı:‘Genç Seyirci İçin Tiyatro, Kültür, Toplum’.  Konferans öğleden sonra oluşturulan üç farklı grup içinde ikişer kişinin birbirlerinin makaleleri üzerine yaptıkları değerlendirmelerle, grubu yöneten kişinin bütünden çıkardığı sonuçların sunumuyla devam etti. Bu üç gruptan birinin yöneticiliğini de Tülin Sağlam yaptı. 22 Mayıs günü yine Tülin Sağlam’ın da konuşmacı olarak katıldığı ‘uluslararası işbirliği’ sırasındaki deneyim ve sorunların paylaşıldığı bir panel yapıldı.

Atölye, tartışma ve panellerin de yer aldığı festival programı sürerken 23 Mayıs’ta Kongre toplantıları başladı. Eski yönetim kurulu tüzük üzerinde yapılacak değişiklerle ciddi bazı tartışmaları başlatırken, komisyonların yaptığı çalışmalar çok beğenildi ve özellikle ‘Yeni Kuşak’ projesi ilgi çekti.

Tiyatro TEM’in oyunu 6 kez dolu salona oynandı, değişik ülkelerden gelen sanatçıların çoğu tarafından izlendi ve çok beğenildi.

Festival hızla sürüyor, genel kurul seçimleri 26’Mayıs’ta yapıldı ve gösteriler 29 Mayıs’a kadar devam edecek.

Haluk Yüce / MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla