Jason Hayle’den Spolin Atölyesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Merkezi Ankara’da olan Oluşum Drama Enstitüsü 16 – 17 Ekim 2010 Cumartesi ve Pazar günleri 12 saatlik, “Viola Spolin; Oyun, Doğaçlama” atölyesi düzenleyecektir.

Atölyeyi Amerikalı aktör, yönetmen ve eğitimci Jason Hale yönetecektir.

Ankara’da gerçekleşecek atölye sonunda katılım belgesi verilecektir.

Doğaçlama becerisinin böylesi bir eğitimle önemli gelişimler gösterebileceği düşünülmektedir.

Sınırlı bir grupla yapılacak olan atölye çalışmasına başvurular başlamıştır. Ayrıntılı bilgi almak ve baş vuruda bulunmak için Oluşum Drama Enstitüsüne e-posta atabilirsiniz.

DOĞAÇLAMA ATÖLYESİ

Lider: Jason Hale

Viola Spolin, Tiyatro, Oyun, Doğaçlama.

Atölyeye Genel Bakış

Tiyatro, oyun, doğaçlama atölyesi öğretmenlere Amerikalı eğitimci ve doğaçlama öncüsü Viola Spolin’in tiyatro oyunlarını ve egzersizlerini tanıtmak için tasarlanmıştır. Tiyatro oyunları karışık tiyatro konuşmalarının ve tekniklerinin oyun formuna dönüştürüldüğü basit, uygulanabilir yapıdadır. Her oyun spesifik bir konu veya teknik bir problem üzerine kurulmuştur ve alıştırmalar bilinçli/klişe hareketleri yok etmeye yardımcı olur. Tiyatro oyunları öğrenmenin her disiplinine ve her alanına uyarlanabilir. Bu ihtisas ayrıca tiyatro ile ilgili olmayan alanlarla da ilgilenecektir, örneğin toplum içinde konuşma, tartışma, öykü yaratma, öykü anlatma teknikleri ve Shakespeare okuma, şiir ve diğer metne dayalı yöntemlerle sesin, ritmin ve tonlamanın anlamını keşfetmeye yönelik egzersizler gibi. Tüm aktiviteler ve oyunlar odaklanmaya dayalı yetenekleri geliştirmeye, grup yardımlaşmasının oluşmasını ve takım oluşturma yeteneklerinin ilerlemesini sağlamaya, kişisel yaratıcılığa ve spontane öğrenmeyi geliştirmeye yöneliktir.

Deneyim çevreyle direkt olarak kurulan ilişkiden gelir, oluşan toplam organik ve bağlardan. Bu, her seviyedeki bağdır; entelektüel, fiziksel ve sezgisel. Sezgi, öğrenmek için en yaşamsal olan, en ihmal edilmiş olanıdır. Sezginin genel olarak bağışlanan kişinin kullanabildiği doğuştan gelen özel bir yetenek veya mistik güç olduğu düşünülür, yine de hepimiz zaman zaman doğru cevap bize kendiliğinden geldiğinde veya düşünmeden doğru şeyi yaptığımızda bunu kullandığımızı düşünürüz. Bazen bazı anlarda, genelde krizler, tehlike veya şok gibi nedenler yüzünden aceleci olduğumuz anlarda, “ortalama” insanın tanıdık ve cesaretlendirici bir üstünlükler bölgesine geçtiği ve içlerindeki dâhiyi deneyimledikleri bir an olduğu bilinir. Sezgi, ancak o spontane anda hissedilebilinir, ilişki kurmak ve oynamak için özgürleştiğimiz o anda çevremizdeki değişen ve ilerleyen dünyayı kapsamış olarak buluruz – Viola Spolin Theatre Game for t e Classroom (Sınıflar İçin Tiyatro Oyunları), 1986

Viola Spolin Hakkında

Viola Spolin, özellikle aktörlerin eğitilmesinde kullandığı “Theatre Games” (Tiaytro Oyunları) yöntemi ile tanınan bir tiyatro eğitmeni, yönetmen ve oyuncu; aile tiyatro eğlencelerini, operaları ve pandomimlerin olduğu bir gelenekte yetişti. Viola Spolin öncelikle yerleşik bir çalışan olarak Neva Boyd’un Group Work School, Chicago’da eğitildi (1924–26). Boyd’un grup liderliği, yeniden yaratma ve sosyal grup çalışmaları konusundaki yenilikçi tutumu Spolin’i çok etkiledi. Kendisi de bu yöntemleri şehir içinde yaşayan ve göçmen çocuklarla yaptığı çalışmalarda geleneksel oyun yapılarında sosyal davranışları etkilemek için kullandı.

1946’da Spolin Hollywood’da Young Actors Company (Genç Oyuncular Derneği) adlı kurumu kurdu. Altı yaşından büyük çocuklar burada, o zamanlar hala gelişmekte olan Theatre Games System (Tiyatro Oyun Sistemi) ile sahneye yapımlar koymak için eğitildi. Bu kuruluş 1955’de Spolin Playwriter’s Thearte Club (Oyun Yazarlarının Tiyatro Kulübü) adlı kuruluşu yönetmek üzere Chicago’ya dönene kadar sürdü ve sonradan oyun atölyelerinin liderliğini ülkenin ilk doğaçlamaya dayalı oyunculuk kuruluşu olan Compass ile birlikte yaptı. 1960 – 1965 yılları arasında atölye yöneticisi olarak Chicago’da oğlu Paul Sills ile Secont City Company’de çalıştı ve Tiyatro Oyunları Teorisini geliştirmeye ve öğretmeye devam etti. Çalışmalarının neticesinde, yaklaşık olarak iki yüz yirmi oyun ve etkinlikten oluşan Improvisation for Thearte (Tiyatro İçin Doğaçlama) adlı kitabını yayınladı (1963). Bu kitap öğretmenler için olduğu kadar başka alanlardaki eğitmenler için de klasik bir başvuru kitabı oldu.

Kasım 1975’de Theatre Game File (Tiyatro Oyunları Dosyası) adlı yapıtının yayınlanması, onun öğretmeye ve liderliğe yönelik benzersiz yaklaşımlarını sınıf öğretmenleri için daha okunabilir hale getirdi; 1976’da Hollywood’da Spolin Theatre Game Centre (Spoin Tiyatro Oyunları Merkezi) kuruldu ve kendi artistik yönetimini sundu. 1979’da Eastren Michingan Univercity tarafından onursal doktora ile ödüllendirildi ve bu sırada Theatre Game Centre’da öğretmenliğe devam etti. 1985’de yeni kitapları olan Theatre Games For Rehersal: A Director’s Handbook (Provalar İçin Tiyatro Oyunları: Yönetmenin El kitabı) ve Theatre Games For Classroom: A Teacher’s Handbook (Sınıflar İçin Tiyatro Oyunları: Öğretmenin El kitabı) yayınlandı.

Yaptığı işler neticesinde 1966 New England Theatre Conference (New England Tiyatro Konferansı) kapsamında tiyatro, eğitim, zihinsel sağlık, konuşarak tedavi ve din konularına yaptığı katkılar neticesinde ödüllendirilmiştir ve 1976 yılında Secondary School Theatre Association tarafından verilen en büyük onur olan onursal kurucu unvanını almıştır. Vali ve ABD başkanı Ronald Reagan tarafından takdir edilmiştir. Theatre Game (Tiyatro Oyunu) konusunun geliştirilmesi konusuna olan bağlılığı ve uygulamalarıyla Spolin eğitime ve Amerikan tiyatrosuna benzersiz bir katkı sağlamıştır.

Yazan: D.E. Moffit

Atölye Lideri Jason Hale Kimdir?

Jason Hale Antioch University McGregor’da yönetmenlik eğitimi almıştır. 1993’de New York’da New Actors Workshop (Yeni Aktörler Atölyesi)’nden Mike Nichols, Geroge Morisson ve Paul Sills’den tam zamanlı eğitim alarak mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra çalışmaya devam etmiş ve özel olarak yönetmen Paul Sills ile yıllarca çalışmıştır. Harold Clurman ve Tennesse Wiliams’ın asistanlığını yapmış olan yönetmen John Uecker ile metod oyunculuğu üzerine beş sene çalışmıştır.

Aktör olarak Brodway’de, Amerika genelinde yerel tiyatrolar ve topluluklarla, bir sene Bloomsburg Theatre Ensemble, konuk oyuncu olarak Pennsylvania Stage Company, üye olarak Diane Paulus yönetimindeki Door County Wisconsin’de bulunan Blue Circile Theatre Company gibi kurum ve kuruluşlarda çalışmıştır. En sevdiği rolleri American Buffalo’daki Bobby, Lanford Wilson’ın yazdığı Home Free! oyununda Lawrence, Apollo Dukakis tarafından yönetilen ve Los Angeles Tarmaid Theatre’da oynanan The Sea Gull’da Treplev’dir. Bir çok filmde rol almıştır.

Hale New York’da Running Sun Theatre üyesidir ve burada lider yazar James Prudy’in asistanlığını yapmıştır. Doğaçlamaya dayalı Resident Company’nin Gerrit Graham ve Garry Goodrow ile beraber kurucusudur. 1999 – 2004 yıları arasında Off-Off Broadway Theatre Project Ensenble’ı kurmuş ve yönetmiştir. Paul Sills de bu kuruluşun sanat yönetmenliğini yapmıştır. Yönetmen olarak TPE ile birlikte birçok oyun yazarının atölye prodüksiyonlarının geliştirilmesine yardımcı olmuştur. Sonra yönetmen ve yapımcı olmuştur. Şu anda Night Before adlı oyunun Times Square Art Centre’deki prömiyerini ve Spirit End adlı müzikalin yeni yerel atölye turlarını yönetmektedir.

Bir öğretmen olarak Hale oyunculuk ve doğaçlama derslerini Stella Adler Studio of Acting, New York University – Tisch School of the Arts, New Jersey Performing Art Centre New Actors Workshop ve Antioch University McGregor üyeliğinde vermiştir. Screen Actors Guild atölyeleri ve daha birçok tiyatro ve grupla çalışmıştır. Uluslararası alanda 2005 yılında Oluşum Drama Enstitüsü’nün konuğu olarak İstanbul’a gelmiştir. ACTUANDO SIN ACTUAR ile ilk uluslararası tiyatro festivaline Auguascalientes -Meksika’da katılmıştır. Şu anda New York’da BTS School of Drama fakültesinde çalışmaktadır.

Oluşum Drama Enstitüsü

Paylaş.

Yanıtla